PRÒTESIS

PRÒTESIS REMOVIBLE

La pròtesis denta, fixa o removibles, és l’opció disponible per reemplaçar les dents que es poden perdre amb el temps a conseqüència de la degeneració i atrofia de l’estructura òssia que els manté, de problemes periodontals o per traumatisme.

  • Què són?

Les pròtesis dentals removibles o dentadures postisses substitueixen les dents absents i les estructures òssies que es van reabsorbint al llarg del temps després d’un pèrdua de les dents naturals, mitjançant aquestes pròtesis, es restableix la masticació, la deglució, la parla i l’estètica.

Les pròtesis removibles no són simples instruments mecànics, sinó que transmeten forces a les dents romanents, a les genives i a l’ós. Requereixen d’una adaptació, la duració de la qual varia en cada persona i pròtesi. Cada persona té necessitats i característiques diferents, per la qual cosa les pròtesis són úniques i s’han de confeccionar de forma individualitzada. La decisió sobre la col3locació de la pròtesis la pren exclusivament l’odontòleg especialista juntament amb el pacient.

  • Em costarà adaptar-m’hi?

És molt provable que els primers dies de col·locació de la pròtesi pugui ser una mica incòmode degut a que fins aleshores el pacient no tenia dents, i ara em ocupat l’espai que estava lliure per afegir-hi dents absents. Hi haurà un moment en que el pacient estarà adaptat i segurament no tindrà consciència de que duu una pròtesi a la boca, però és necessari que passi un període d’adequació en el qual a de visitar al seu dentista per a poder realitzar els ajustaments precisos. Amés a més, al ser un aparell que es porta per períodes perllongats, ha d’existir una bona cura i neteja diària, per evitar conseqüències majors.

  • La duració de les pròtesis?

La duració de les pròtesis dentals dependrà de molts factors, però un dels més importants és la motivació del pacient en el moment de cuidar-les. Per aquest motiu, l’especialista ha d’avaluar el seu adequat funcionament de forma regular, així com explicar-li com realitzar una correcta col·locació i com ha de mantenir-la en el dia a dia.

  • Manteniment i neteja de la pròtesi

- Netejar i fer un lleu massatge a la geniva on s’assenta la pròtesi, dos cops al dia, utilitzant un raspall de dents amb filaments suaus.

- Netejar la pròtesi amb un raspall després de cada menjada. Ho pot fer amb pasta de dents o bé, amb un sabó normal d’higiene de mans, per exemple.

- Es recomanable retirar la pròtesi per les nits per tal de poden descansar de la pressió que pot produir aquest tipus d’aparotologia.

 

PRÒTESIS FIXA

La pròtesis fixa és una pròtesis completament dentosuportada, és a dir, que es suporta únicament a les dents.

  • Tipus de pròtesis fixa:

Corona: una corona és una restauració individual per una peça dentària en concret. Col·loquialment són anomenades “fundes”, sobretot per part del pacient, que no les veu com una pròtesis en si. Com en tota pròtesis fixa les corones es realitzen artesanalment, personalitzades individualment per cada pacient, ajuntant-se a les necessitats de la seva anatomia dento-bucal

Ponts: un pont és un tipus de pròtesis fixa que substitueix l’absència d’almenys una dent. L’odontòleg talla les dents del costat de la dent absent i el protètic elabora dos corones a les dents pilars i mitjançant la unió d’aquestes és sosté la dent que volem reemplaçar.

Segons els material utilitzats:

Simple: quan s’elabora d’un sol material, corona metàl·lica, corona totalment ceràmica, corona acrílica...

Composta: quan s’elabora amb una combinació de dos materials, corna metall-ceràmica i corona metall-resina.

 

Disseny i fabricació de la corona

L’odontòleg desgasta les dents que serviran com a suport (dents pilars) en les quals aniran cementades les corones cuidadosament ajustades, posteriorment prendrà unes impressions i uns registres de mossegada que enviarà el laboratori on el protètic buidarà aquestes impressions en guix i confeccionarà sobre els models resultants les estructures de la pròtesis fixa.

L’odontòleg realitzarà varies proves en boca i finalment aconseguits es objectius es cementarà la corona definitivament.

Indicacions:

  • Protecció del teixit dentari o dent
  • Indicacions funcionals
  • Substitució de peces absents
  • Estètiques